Pages

Saturday, June 23, 2012

.random things.

1. bole tak kalo sesiapa yg advertise produk dlm blog, buat research sikit psl info2 yg nak diadvertisekan.. i mean, bukan la info yg disuap bulat2 oleh company yg mmg soh dia buat iklan tu, but at least to make sure all the information given by the company tu tidak akan miss leading about other produk or the product itself..sbb nye byk sgt info dlm internet ni..even google ni dah jadi mcm encylopedia ok..if the information given adalah salah,maka konsep yg akan dipegang oleh ramai org juga akan menjadi salah gitu.

. 2. hari ini saya sgt stress..blk kerja dgn rasa yg sgt berat hati dan nafas menjadi laju. lepas itu, saya rasa sedih n marah.kemudian, saya ternampak seorang teman sedang berjalan pulang menuju ke tempat teksi. saya terus panggil n offer a ride home without second thought. kuasa ALLAH, alhamdullilah, dalam perjalanan pulang, hati saya menjadi lapang selapangnya, nafas menjadi tenang, hati kembali ceria, perjalanan dipermudahkan.kereta lain memberi laluan. lampu isyarat hijau setiap kali kereta saya melepasinya. alhamdullilah, anak tidak meragam dan bergelak ketawa. dan alhamdullilah, saya menyedari Allah telah tunjukkan saya bahawa dengan kebaikkan, Allah hilangkan rasa gundah gulana. saya harap, saya boleh terus melakukan kebaikkan sewaktu rasa senang saya diuji. terima kasih Allah!

 3. saya ingin belajar menjaga mulut agar tidak menyakiti hati org lain..saya ingin belajar utk memaafkan dan meminta maaf.

 4. saya berdoa agar saya dijauhi rasa riak. riak itu bisa membinasakan saya.

 5. saya harap saya diberi lebih kesabaran dalam mendidik anak. kekadang saya kesal bila saya kurang sabar dgn anak yg meragam sedangkan saya boleh bersabar dgn org lain..

Monday, May 28, 2012

law&order


isk..malam2 ni dok layan law&order plak..sblm ni memamng tak pernah tgk..ni dah tgk, terus sangkut 3 siri...pergh..brdebar2 tgk ok.. first yg aku tgk tuu...psl rape..bdk yg dituduh tu baru 14 tahun..rogol 4 kids yg muda dari dia..pengaruh dr tv..katenya dia tgk dlm tv, sbb tu dia buat.. yg second tu psl baby ... tak brp layan sgt.. yg ni psl rape jugak..berdebar2 tgk..cipan betul la..psl polis tu undercover..nak tangkap officer penjara..hampir2 kena rapee..aku pulak yg berdebar...tertekann wehh..* eh..takder kene mengena ngan aku, just terpikir if la aku berada di tempat itu, mcm mana nak lari weh..* btw, lama tak bercerita..esk keje..rasa malas pon ada..tapi kalo tak keje, cam mana? belanja bulan2 bukan sikit..ada je napsu nak mkn kat luar la.nak beli brg la.kasut laa.. tapi kan.. katekan lah aku ni housewife je..agak2 napsu nak beli baju n kasut tu ada ke idak? ye la..ni sbb bila pi keje, rasa mcm tak der baju..dok ulang baju sama..kalo tak keje, sape je nak tgk aku pakai baju lawa2 kan * eceh...lawa kaaa?* pastu kalo jadi housewife..agak2 suntikan memasak tu kekal lama tak? ye la..laki keje, tinggal ngan anak2, nak keluar, mcm tak ada duit sgt kan..so, mesti masak kann? hahaha..cewahh...ye ke masak..tgk2 hari2 aku seret bdk2 berdua tu mkn kat luarr..kih kih kih.. ok la..baik la saya mngundur diri..mau beraduu sudah..tata.. Tetiba abiskan gitu jee.

Tuesday, April 17, 2012

Last week,we all pi klc c.saje la berjalan.punyalah ramai org,mcm biasa la kan.tu tak kisah lagi.tp kalo pi klc c ni,yg boringnya,kalo nak naik lif.we olls ni bwk stroller,sah2 la kena naik lif.lif kat tgh tu,hai la berjinggut nak tunggu. Org mesia ni plak,kesedaran agak kurenggg..

1. Dah sah2 la yg bwk stroller n anak kecik ni perlukan lif lebih utama dari mereka yg sihat boleh berjalan berpimpin tgn lagi.kamon la..dah la kat escalator tu dia dah pasang tiang kat tgh2 nak naik tu.so kami kena la ke lif.pastu kena berebut plak dgn mereka2 yg muda dan berkemampuan naik escolator..haih..

2. Kami yg perlukan lif ni mestilah beratur.segan juga weh sbb kalo.kami.masuk.lif dgn escolator,space yg kami amik.sure besar.kiranya mcm stoller tu mkn space utk 2-3 org berdiri la jugak.so kami mmg akan tunggu turn.tp mentang2 ko berdiri je,tanpa segan silu ko potong q.terus je himpit2 kat pintu lif bila lif sampai.heii..kalo nk cepat,escolator kan adee.grr..

3. Bila kami pi surau,ada satu bdk ni besar tak besar jugak la.dlm7-8 tahun,gegirl pkai gaun siap rambut ikan reben comel2.tp jadi x comel sbb bdk yg aku kira besar jugak la aih..6 tahun pon patut dah paham bahasa dok lompat2 celah org solat.lompat as in selang seli selang seli berlari antara org solat tu.memula aku igt mak dia ( surau pompuan) tgh solat ke apa yg mak dia tgh solat,rupanya mak dia dah abis solat tgh sibuk pakai bedak calit lipstick n pakai tudung.even worse mak dia ala2 berumur la jugak.sikit lagi aku nak ckp,makcik,anak makcik tu ganggu org solat dok lompat dpn org solat,apa kate pendekkan masa bersolek tu.kamonn la weh,comman sense manaaa? Berbulu je aku .

Lps tu,kami pon balik...hajat nk mkn garrets pop corn masih belum kesampaian sbb malas nak beratur...

Tuesday, April 10, 2012

dugaan yg berat

seriusly 2-3 minggu ini adalah minggu yg sgt menensenkan..

seriusly aku rasa aku diuji dengan hebat. sehingga hari ini aku terpikir, adakah aku cukup kuat menghadapi ini semua. adakah aku insan terpilih yg Allah ingin latih atau uji di mana tahap kekuatan aku..

seriusly aku dihimpit dengan suasana yg tidak menyenangkan..seriusly sehingga jiwa raga aku merajuk dan membenci situasi ini..

jika dulu, aku tau aku akan lari. tapi kali ini aku rasa aku mau menghadapinya. aku rasa aku mau membetulkan keadaan. aku tidak akan berdiam diri dan hanya melihat diriku diperkotak katikkan..

ya Allah, ko berikan kekuatan. ko tunjukkan jalan yg benar. aku tidak berharap pada sesiapa kecuali MU Ya Allah..

tunjukkan dan berikan aku jalan yang benar. Yg benar itu pahit, tapi aku akan cuba menghadapinya! AMINNN>>

Monday, March 5, 2012

Gangguan Emosi

Tgh hari tadi tgh melodi..tgk gitu2 la sambil kelek anak. sampai part panas panas panas yang dia interview ibu kepada mangsa rogol kes penyanyi tu, terus terganggu emosi aku sampai la nih.

masa mak dia ceta psl anak dia sorok ceta tu sbb takot mak dia terluka sampai ckp " i dont want u too be sad because he is your husband" aku mcm dah tak bole blah..pastu masa mak dia ckp yg dia pakai berlapis2 pakaian, ngan baju kurung, dlm baju kurung ada track suit, pastu legging, pastu seluar lagi..aku dah mcm sesak napas mendengarnya..
lepas tu part yang si jahanam tu ugut kate if tak nak kasi, dia nak pi kat adik dia..aku rasa mcm nak pengsan.. pastu bila mak dia kate, kat dpn, si jahanam tu bole buat selamba, mcm nothing happen, aku rasa dah mcm nak putus nyawa.

kesian ok..kesiaaaann sgt..i mean, the child endure so much pain, yet she still strong just to protect her mother n her sister.. the mangsa tanggung 7 tahun ok..n bila si mak kate, bila dia dgr anak dia ceta apa yg jahanam tu buat n exactly like the mother kena, aku harap si jahanam ini diseksa di dunia dulu sebelum dia kena seksa kat akhirat kelak..

n yes, yg suffer bukan si anak saje, malah si mak juga suffer. org blame dia kate dia tak tau apa2..apa peranan dia..n bila dia kate dia kena keluar pergi kerja because duit takder, aku rasa jika betul mmg jahanam itu tidak berguna, it is so unfair utk kita judge mak dia begitu..

i knew some people yg wife terpaksa kerja keras utk support the family. i knew some men yang dpn org tunjuk baik n alim, tunjuk caring, tunjuk lemah lembut umpama dia seorang bapa dan suami yg paling beruntung bini dia dpt , tapi actually hanya bini je yg tau hazabb nyee.dan lelaki spt ini adalah sgt byk ok kat dunia nih..

why la why lelaki skang ni? whats wrong with people nowdays ye? takot ok...tapi as a perempuan, sila la dptkan bantuan jika u dlm merana or terseksa dgn sesiapa terutamanya suami. kadang2 kita rasa masalah kita ni paling berat sbb kita dok tahan sorang diri..kita rasa kita weak ..kita rasa kita mcm takde pilihan..

tapi percayalah..society kita ni masih ada lagi sifat caring. sila lah berckp dgn somebody ..maybe ur bestfren, ur family, mak, ayah .. sedara..anyone..

selalunya , kit perlukan some one else to make us realise yg apa yg berlaku itu adalah salah. sometimes kita dah rasa lali/takot/keliru yg membuatkan kita tak bole buat wise decision. so, talk to someone else akan membuka mata bahawa ada jalan yg lebih cerah ..

Friday, March 2, 2012

malam yang sepi

seriusly too many things to be done at the office..ngan audit, dgn workshop, 5s..bla bla bal..sometimes masuk office tak sempat nak buat keje yg duduk kat meja, sbb penuh dgn meeting n bengkel...2-3 hari ni terpaksa bawak keje balik umah, sbb selagi tak bawak keje balik, selagi tu keje macam pending..

btw, esok my fren akan bertunang..ke manjung la kita nampaknya. plan nye nak pi ngan z..tp mcm pi ngan kwan2 pon ok jugak...cuma nak membawa 2 bdk dan menghandle sorang diri agak sukar la sket..mesti la aku jadi mak singaa..terpekik2..hehehe..

ngantuk nye la aihh..esok la sambung..mata ni macam mendayu2 mintak bantal..tapi bdk2 ni tak tido lagi plak..

Monday, February 27, 2012

random things

1. seminggu dua ni asyik mengantuk saje..tak tau nape..kalo tgh hari tu, mcm melekat2 mata asyik nak katup...mlm tido takder la lewat sgt..dlm kul 11 lebih dah lena, pagi kul 6.15am baru nak bgn..tapi still..letih semacam..

2. dok bace psl rogol2..serius mengganggu pemikiran aku..tak paham betul la jantan2 ( or binatang kot layaknya) yg dok membaham mangsa tak bersalah. kamonn la, bukan main ramai aku rasa yg rela dan merelakan utk ditiduri..ko nak yg cantik, yg tak cantik, badan solid, badan tak solid..ori tak ori..semua ko bole dapat..bayar pon aku rasa takder la mahal bebenor..tapi kenapa dah baham mangsa tak bersalahh????

3. merefer pada no 2, dah la membaham mangsa tak bersalah. darah daging sendiri pulak. serius mcm wtf man..oihh..anak ni amanah okkk..amanah..dah la tak didik dgn betul pon ko dah silap, lepas tu ko jadikan dia mangsaaaa?? mcm mana dia nak idup dgn traumaaa? gelap ok mangsa depan dia..burn in hell ko nih..tapi sebelum burn, mungkin ko patut diseksa dulu idup2...

4. berbalik pada diri aku kembali, kesian bdk2 ni selsema. meleleh2..si ali bole la lagi nak paksa mkn ubat..si amin ni mcm berperang okeh..kena tangkap, pegang kaki tgn, paksa bukak mulut..dah masukkan ubat, dia boleh sembur balik..sabar je la ..Ya Allah, ko berikanlah kesihatan yang baik dan berpanjangan kepada anak2ku.. aminnn..

5. bila ditelek2 muka amin kat cermin, rasa sebijik muka aku..bila kami dua duduk dpn cermin dan senyum, rasa cam tgk muka aku masa kecik..hehehe..

6. mcm mana nak jadi isteri solehah. kemas, masak, basuh baju, didik anak bla bla bla without fail.? syukur juga z jenis tak byk komplain n membantu la jugakkk...kalo tak, sure akak dah tertekannn...tak mampu ok..mesti tak mampu nak handle semuanya sendiri..

7. mcm mana nak kaya cepat, berpanjangan dan berterusan?

Thursday, February 23, 2012

1st attempt cupcake

tetiba dtg angin nak buat cake. actually saje nak test tgk ada bakat tak nak baking. hihihi...konon2 perasan la kalo masak lauk dah pass * ikut tekak aku* ,so nak tgk kalo masak2 cake bole tak...

dgn berkobar2, google resepi.last2 jumpa satu yg nampak senang.pastu komen org pon kate jadi la apa la..ok, satu masalah aku ni, takder penimbang..jadi dgn kepakaran campak mencampak, main belasah tak ikut timbangan..hahaha...

dah la tak ikut timbang..pastu tgk resepi main agak2 lagi..ok perkadaran majerin dan gula sama..perkadaran tepung dan majerin 2 x ganda...susu lebih kurang..telur sbb telur saiz A, pakai 3 biji dah la..hihihi..campak2 perasan power.padahalllll....

pastu dok pukul majerin dgn gula...kate dlm resepi sampai kembang. bila pukul ( actually putar pakai mixer, gile apa nak pukul pakai tgn) tak kembang..pastu tetiba mata tak nak bekerjasama sbb rasa ngantukkk sgt...rasa nak stop sambung esk, tapi kalo stop, sampai kesudah la cupcake aku jadi dlm mimpi je..

dgn mata separuh bukak * gatal lagi nak buat time mlm2 dan esoknya kerja* perkadaran tadi dah jadi main belasah. semua agak2...kembang tak kembang, masuk je la tepung semua bagai..last2 jadi jugak la campurannya.. * perasan lagi jadi sbb actually tak tau pon campuran cupcake ni cair ke, keras ke..*

amik cup kertas..aishh..mcm byk je mixed ni..1st cup, tuang penuh2...pastu sampai cup ke 7, dah mcm abis..3 cup terakhir semua separuh2 je..aih.belaasah je la..

bakar bakar bakar..last2 masak bila cucuk ngna pisau keluar bersih kan..tak sabar2 ni nak rasa sbb bau dia semerbak...blueberry u olsss...panas2 tu, bukak cepat2 takot kek lain bantat..

sekali makan..umanggg aii..faillll..rasa telurrrr hanyirrr gile weh..tawar habau plak tu..nampaknye terpaksa paksa budak opis mkn or buang saje..

tu lah sejarah membake cup cake pertama kali..

sekian..

Friday, February 17, 2012

amin si petah

amin ni la..byk betul la aih ayat2 dia skang..sampai kadang2 wonder dia dgr kat mana..selalunya kat upin ipin tak pon dr abah dia..

aku : amin, oh amin..
amin: kejap la.kejap.. * baru 2 tahun dah pandai ckp kejap*
aku: amin..sini la..umi nak ckp ni..
amin : apenyeeee??? * mcm org tua ok anak aku nih*
aku : tolong jage adik..amin kan abg..
amin : ala..umi la jage.umi kan baik..amin nak tgk tv..
* bole takkk 2 tahun dah pandai relate umi baik, maka umi la jage*

amin : uminyeeee...uminyeee * ada nyeee la kat belakang *
aku : yeee...apa dia..
amin : nak cucu * susu*
aku : * malas nak buat susu* ok..ok..* tapi tak bgn pon dari kerusi*
amin : cepat laa..amin nak cucu * susu* jgn malasssss!!!
* pengsan*

aku : amin..tolong kemasss mainan amin nih..
amin : alaaaa...amin malas. umi kemas
* pengsan lagi*

kalo aku tgh baring2 main fb
amin : * suara kerass* tidoo..tidooo...tidoooo..amin ckp tido..kenapa tak tido lagi nihh?
* ni sah ikut ayat aku* hihih..

amin: umiiiinyee.igt takk..igt tak?
aku: igt apa?
amin: igt takk kita tgk horse hari tu..?
aku: igttttt....kita tgk horse kat mana?
amin: kat langkawii..igt tak..amin kasi mkn kat horse..sedap kan..sedap kan..
* pi langkawi betul, tgk horse kat langkawi tidak berlaku* ...

kalo kat kedai mkn dia nampak cat
amin : abahh..oh abah..
abah : aa..apa dia?
amin: abah kate..jgn takott catttt...nanti abah rotan ..
aku : abah rotan sape?
amin : abah rotan cat laaaa...
so kalo cat tu lalu bawah kerusi dia..
amin : abahhhh..aaaa.aaaa * jerit takot* tgk cat ni kacau amin..abahhh..rotan cat nih..
hahaha * padahal z kate nak rotan dia kalo takot sbb amin ni semua benda dia takot*

dlm kereta
aku : * mode usik* amin..tgk pokok tu..kat luar tu..aaa..pokok tu nak mkn amin..dia mkn tgn amin..
amin : amin lawan dia..yeah yeah yeah.amin potong pokokk...


hari tu kat umah tok umi dia .dia dok bilik yassin atas meja sorang2.tetiba
amin : bismillah la lalala..wawaawa..uuu..ee.e...* imitate bace yassin*
tetiba :
amin : ueerrawaaewa Allah marah..Allah marah Allah marah..
hahahhaa..tergelak aku..
sbbnya tok umi dia suka ckp mcm ni
tok umi : amin..cepat solattt...kalo tak solat nanti Allah marah..
soo dia pon dok la kate Allah marah, Allah marah, Allah marah..
hehee

hai la anak umi..pelat tetap pelat..tapi pelat cuteeee... :)

Thursday, February 16, 2012

emak dan ayah

ok..just nak ceta sket..

aku ni kalo balik rumah emak ayah, if z takder mmg tido dlm bilik emak ayah sbb ada aircond..even kakak aku pon gitu..kita org akan berhimpit2 la dlm bilik makpak, bentang toto pastu bertenggek dlm tu anak beranak. even cucu2 pon dok la bertenggek kat situ. satu sbb sejuk n nyaman, 2 sbb kat luar panas..hahaha.. * mesti ada yg kate dah beranak pinak pon dok tido bawah ketiak mak ayah* yeaaah..kami adik beradik pompuan memang manja sampai gitu..

ok, kalo tak tido dlm bilik mak ayah, kami tido ruang tamu sbb ruang tamu ada kipas. so mak ayah ni dok punggah la toto, selimut, bantal, tilam segala nak kasi anak cucu ni ...kadang2 aku siap ckp, tak payah laa..tak payah, ok jee.tapi kalo mlm2 kami dah tertido terlelap, bgn pagi siap berselimut bantal semua, mlm2 mak pak aku dok punggah kasi kami.

kadang2 aku terpikir, aaiissh..apa la mak ayah aku ni susah2..anak2 dah tua bangka, relek2 la..

tetiba tgh hari tadi aku tau jawapannya..

masa kat pd hari tu, kami dpt bilik yg 2 katil single. anak ada 2 kecik. z pandang aku, aku pandang z. 2-2 dok pikir cam mana nak tido. satu katil single tu mmg kecik. bukan single mcm hotel selalu yg besar sket tu. 2. katil tu tgh2, kiranya kiri kanan loose gitu..3. antara katil tu, ada meja yg lekat kat dinding, maka katil tidak dapat dicantum 2 utk kasi effect lebih besar.

so mlm tu aku n ali tido sekatil,amin tido sorang. tgh2 mlm, aku bgn, kesian tgk amin dok tido sorang..tergolek je atas katil selimut ke mana, bantal ke mana. aku bgn, aku selimutkan dia..letak bantal kiri kanan kasi tak tergolek. pastu pi kat ali.pandang amin, kesian plak tido sorang2..tapi nak share, mmg tak muat..takper la..dia ok kot.

mlm ke-2, aku tido ngan ali lg.tgh mlm, amin nangis..carik aku. aku panggil dia.letak dia sebelah ali. penuh satu katil. z conquer satu lagi katil.dah mana aku nak tido. sbb anak2 kecik, aku tido la merengkok kat belah kaki depa ..selimutkan depa, letak bantal kiri kanan, aku tido berbantal kan lengan.

takk..ni bukan nak ceta psl pengorbanan aku ka apa..

tapi aku rasa most mother like that..sbb mak aku pon gitu. kalo kami tido dlm bilik dia, dia kasi bantal semua kat anak cucu. dia last2 dpt bantal yg dah takder isi. selimut pon gitu. kasi selimut yg sedap2 kat anak cucu, dia selimut yg paling tak best skali..

bila mak aku tgk aku tido, amin kat kaki, ali kat bawah ketiak, mak aku akan ckp..masa kami kecik2 gitu la kami tido 4 beradik. satu anak amik satu tgn or satu kaki. asal dpt pegang emak sket, jadilah. lena tidoo..kalo tak dpt pegang mak, gelisah satu malam.

bila mkn pon gitu. kalo mkn ayam, yg sedap2, kopek2 kasi kat anak. kalo rangup2, kasi kat anak. mkn nasi tak dapat dah mkn pedas. semua tawar2, kuah santan putih saja. sbb sambil mkn, sambil suap anak, kalo pedas2, anak tak mkn..

kalo mkn, anak nangis mintak susu, basubh tgn, buat susu dulu. kalo anak nangis sbb berak, basuh tangan cebuk berak. kalo anak nangis nak dukung. mkn laju2..telan telan telan saje..basuh tgn, dukung anak. takder rasa nikmat2 mkn kat tekak. mkn pon sbb kasi kenyang..bukan mkn sbb nak nikmat..

kadang2 satu mlm tido tak leh gerak. anak dok lena atas lengan. bila bgn, sakit satu bdn. bila berak pon mcm tu. masuk toilet bila tahi betul2 kat ujung bontot. kalo baru nak sampai, tunggu dulu, bukan apa..tapi sbb baru masuk toilet, baru ddk, anak dah ketuk2 pintu bilik air sambil nangis.kuarkan isi pon kuarkan yg perlu saje..yg lambat sgt berjalan dlm usus tu, kuar next time. kadang2 igt anak tido la nak duduk termenung lama2..tapi sama jugak. time masuk bilik air tu la time anak bgn..

tapi apa aku buat tak leh challenge mak aku lagi..mak aku kalo anak lapar tgh mlm, bgn masak nasi okeh..ni time esk keje, anak minta nasi jam 12, dia turun bukak peti ais masak. kalo tgk anak org mkn karipap, esk mak aku pon buat karipap. kami dulu kuih tak pernah beli. semua mak maasak sendiri. ckp je ..pau, karipap, mee goreng, kaswi, kuih gulung, kuih gelang, donat..tgh mlm mak aku gentel. pagi2 sblm pi sekolah, mak aku siap masak. kami dulu bekal pi sekolah, tak pernah bawah nugget atau hotdog. semua bawak nasi ngan lauk sbb pagi2 mak dah masak lauk. ye la, mak aku keje, anak balik tgh hari ..lauk semua dah sedia. tinggal mkn jee.

ni semua sbb mak ayah sayang kat anak2..aku rasa mmg gitu la kasih mak ayah nih. depa sanggup berlapar, asal anak kenyang. depa sanggup sakit badan tido statik asal anak2 leh tido atas lengan, atas kaki, celah kangkang n atas perut. depa sanggup tido lewat buat kuih, uli tepung, masak lauk asal anak2 tak meleleh air liur tgk org mkn. ye la, dulu kami pon bukan anak org kaya nak beli. pagi2 ahad, pi pasar borong, sbb masa tu pasar borong murah..jadi pi situ boleh beli udang, ketam, ayam kasi anak mkn.punyalah gigih mak pak aku nih..

tak terbalas ok jasa depa..kadang2 rasa nape la mak ayah aku ni susah2 kan diri..tapi hari ni aku tau yg depa buat sbb syg. walau kami dah tua, ada anak sendiri, tapi mak pak kami tetap anggap kami spt anak kecil depa yg perlu diprotect dan dijage..

tima kasih mak..esok kami bawak mak pi mkn2 ok.. i love u!